Magyar leiras:

biofília
A XXV. Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep kiállítása

2024. augusztus 8–28.

Egy év kihagyás után, idén 25. alkalommal került megrendezésre a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep 2024. július 29. – augusztus 8. között egy új helyszínen, a Chemin Neuf Közösségi Házban a Zugligeti úton. A tíznapos alkotótáborba – amelynek témája a biofília –hazai és a határon túli magyar területekről érkező festőművészek kaptak meghívást. A művésztelepen készült alkotásokat a Hegyvidék Galériában tekinthetik meg az érdeklődők augusztus végéig.

//

Az ember erősen vonzódik a természethez, ugyanis ahogy Horváth-Váradi Lívia pszichológus írja, „velünk született, mélyen gyökerező kapcsolódás áll fent az emberi lélek és az anyatermészet között, amely számos pszichológiai folyamat révén jut érvényre. Mélyen belül lakozik bennünk a természet közelségére való törekvés, amelyet [Edward O.] Wilson biofíliának nevez.” A Magyar Ökoterápia Alapítvány honlapján egy, a biofília elméletről szóló cikkben olvashatjuk, hogy „elsőként Eric Fromm, német filozófus, szociálpszichológus vezette be a biofília fogalmát, és rámutatott, hogy az ember pszichológiai orientációja eredendően a többi élő dolog irányába mutat. A biofília szó szerint az élet, élő rendszerek szeretetét fejezi ki. Tágabb értelemben vonatkoztathatjuk az egész természet szeretetére. A bilofília hipotézist Edward O. Wilson amerikai biológus írta le, lényege, hogy az ember és más élő rendszerek között ösztönös kapocs van […].”

Kiállító művészek:
BENYOVSZKY-SZŰCS Domonkos (HU) CSEKE Szilárd (HU) CSÓKA Szilárd-Zsolt (RO) FÜZIK Szilvia (SK) GAGYI Botond (RO) KOSZORÚS Rita (SK) LAK Róbert (RS/NL) MAKKAI-KOVÁCS Beatrix (HU) SZŰCS Gábor (SK) TODOR Tamás (RO/HU) TÓTH Annamária Rita (HU)

//

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2024. augusztus 9-től augusztus 28-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.