Magyar leiras:

Építészet Hónapja előadás-sorozat II.
A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

A Budapesti Városvédő Egyesület XII. kerületi csoportja és a Hegyvidék Galéria szeretettel várja az érdeklődőket az „Október az Építészet Hónapja” előadás-sorozat második alkalmára, amelyen Baliga Kornél Ferenczy Noémi- és Forster Gyula-díjas építész mutatja be a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát.

„1989-ben léptem be először a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába. Hihetetlen élmény volt a sötét oktogonális templomtéren túl a fényben fürdő szentély, és a benne álló kupolás pavilon, a tóraszekrény látványa. Olyan érzés kerített hatalmába, mint amikor az utazó a jordániai romvárosba, Petrába érkezik, és a sötét szurdok végén megpillantja a fényben fürdő Haznet al-Faraún-t, azaz a „Fáraó kincstára” sziklába vágott homlokzatát. A látvány lenyűgöző volt, de egyben mélységesen szomorú is. Egy párját ritkító csodaépület pusztulásának fájdalmas szépsége.” /Baliga Kornél/

A zsinagóga Otto Wagner ifjúkori főműve, amely 1872-ben készült el. Furcsa, kétarcú épület. Két minaretszerű tornyával, hármas főkapuzatával sejteti, hogy nem közönséges épület, de utcai szárnya mégis belesimul Erzsébetváros szűk utcáinak szürke bérházrengetegébe. A II. világháborút követően híveinek jelentős részét elvesztette, és maga is romossá lett, 1989-ben a Székesfehérvári Alba Regia Építőipari Vállalat tulajdonába került. Irodaházzá, kulturális centrummá szerették volna fejleszteni. A rendszerváltás viharaiban az Alba Régia csődbe ment, az épület állami vagyonkezelésbe került. 2006-ban a Budapesti Izraelita Hitközség visszakapta az államtól az épületet, és tervpályázatot hirdetett a zsinagógává való visszaállításra, valamint az utcai szárnyban múzeum kialakítására. A pályázatot a Kőnig és Wágner Építészek Kft. nyerte, melyben Baliga Kornél belsőépítészként szerepelt. Évekig várták, hogy elkezdődjék az építkezés. 2016-ban ismét feléledt a munka, és többcélú kulturális intézménnyé kívánták alakítani, amely ha kell, zsinagógaként is működhet. Az elkészült és magas színvonalon berendezett épület 2021 júniusában nyílt meg a hívek és a nagyközönség számára. Az épület helyreállítása 2020-ban ICOMOS-díjat, 2021-ben Budapesti Építészeti Nívódíj Dicséretet kapott.

Előadó: Baliga Kornél Ferenczy Noémi- és Forster Gyula-díjas építész

Időpont: 2024. október 24. (csütörtök) 17:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A részvétel ingyenes.

Fotó // A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga belső részlete