Magyar leiras:

A kultúra melegít
A Dunapark-ház – Újlipócia legelegánsabb luxusbérháza

Művészettörténeti előadás

A Pozsonyi út 38–40. szám alatti, 1935–36-ban az Alföldi Curkorgyár Rt. megbízásából Hofstätter Béla (1891–1944) és Domány Ferenc (1899–1939) építészpáros tervei alapján épült bérházegyüttes a magyar modernista építészet remeke. A Dunapark-ház néven ismertté vált háztömb a maga idejében Budapest legelegánsabb és legmodernebb bérpalotájának számított. Az épületen a legújabb építészeti megoldásokat alkalmazták, lakói a korszerű technológia által nyújtott előnyökön túl az összefüggő tetőterasszal, beltéri szökőkúttal és a lakásokba friss dunai levegőt juttató szellőzőrendszerrel a luxus kényelmét is élvezhették.

Az előadás során megismerhetjük a Dunapark-ház építésének történetét és építészeti jelentőségét, valamint megtudhatjuk, hogy Újlipótváros hogyan vált munkásnegyedből a főváros építészetileg legegységesebb, modern lakónegyedévé.

Előadó: Bódi Kati művészettörténész, a Hegyvidék Galéria munkatársa

Időpont: 2023. február 7. (kedd) 11:00

Helyszín: Hegyvidéki Kulturális Szalon – Nemes Nagy Ágnes Terem, 1124 Budapest, Törpe utca 2.

A programon való részvétel ingyenes.

Fotó // Az „A” lépcsőház © Sipos Zsuzsa

__________________________________________________________

A kultúra melegít

A Hegyvidéki Önkormányzat 2023. január 9-től március 31-ig minden hétköznap 9 és 16 óra között két helyszínen nyit nappali közösségi teret: a Hegyvidéki Kulturális Szalon (1124 Budapest, Törpe u. 2.) és a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont (1121 Budapest, Zugligeti út. 64.) hétfőtől péntekig különféle díjtalan társasági programmal, előadásokkal, kreatív foglalkozásokkal és családi rendezvényekkel, valamint a nyitvatartási időben teával várja a látogatókat (bring-your-own-cup // Hozd-a-saját-bögréd! // kérjük a résztvevőket, hogy mindenki hozzon saját csészét, bögrét).

A programokról, tematikus napokról bővebb információ a https://kulturalisszalon.hu/ és a https://lovasut.hu/ weboldalon található, valamint a +36 70 908 4105-ös telefonszámon elérhető munkatársak segítenek az érdeklődőknek.