Magyar leiras:

Szemfényvesztő művészet II. | Bumeránghatás és önbeteljesítő jóslat a művészetben
Művészetpszichológiai előadás-sorozat

Amikor Hans Holbein 1521-ben megfestette a Halott Krisztus című képét, feltehetően nem gondolt arra, hogy mintegy 350 évvel később a kép látványa csaknem megöli a tizenkilencedik század egyik legnagyobb íróját, Dosztojevszkijt. Johannes Vermeer sem volt tisztában Delft látképe című festményének mágikus hatalmával, azzal, hogy majd később, a 20. század elején földre teríti a nagy francia írót, Marcel Proust-ot. Természetesen a nagy Goethe sem akart senkit megölni azok közül az ifjak közül, akik a Werther-könyve olvasását követően végeztek magukkal. Még meglepőbb lehetett a minden harsányságtól mentes Edouard Manet számára, hogy az 1863-ban festett két képe akkora botrányt kavart, amely fenekestől felforgatta az életét. A művészet fegyvere visszalőtt és eltalálta alkotóját. Ahogy Kerouacot is, az Úton című emblematikus könyv szerzőjét, akinek kreativitását megbénította műve nem várt frenetikus sikere. A Szemfényvesztő művészet című előadássorozat következő előadása arról szól, kit és hogyan érint, simogat, letaglóz vagy végleg elhallgattat a művészeti alkotás.

Előadó: Dr. Gerevich József pszichiáter

Időpont: 2023. május 18. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

Kép // Edouard Manet: Olympia, 1863; olaj, vászon, 130,5 × 191 cm; Musée d’Orsay, Párizs (https://www.musee-orsay.fr/en/artworks/olympia-712)