Magyar leiras:

A gótikus művészet

A magyar művészettörténet után, szeptemberben elindul Gimesy Péter az egyetemes művészettörténet nagyobb korszakait taglaló előadás-sorozata. Célja, hogy ismertesse az egymás után következő és egymásra épülő stílusokat, ugyanakkor az azoktól eltérő, különleges, az adott korszakba nehezen besorolható „zárvány” életművekre is felhívja a figyelmet. Megkeresi az előzménynek tekinthető, és a korszakolást gyakran megkérdőjelező kevésbé ismert példákat is, valamint a hagyományos művészettörténeti korszakok főbb alkotóinak, leghíresebb műveinek elemzése mellett a stílusváltások gyakran nem eléggé tisztázott okainak és következményeinek felkutatására is vállalkozik. Az előadás-sorozat végig követi a képi nyelv változásait, miközben bemutatja a főbb fordulópontok művészeti és filozófiai hátterét.

Első alkalommal a gótikával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Franciaországban született stílus először az építészetben jelentkezett. A legismertebb francia gótikus székesegyházak (Chartres, Reims, Párizs) mellett a németországi (Köln) és itáliai gótika is bemutatásra kerül. Szó lesz a gótikus festészet jellegzetességeiről és az ötvösművészet kiemelkedő példáiról is.

Időpont: 2019. szeptember 3., kedd, 18:30

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztrációs jegy / 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában (1124 Budapest, Csörsz utca 18.) és a Hegyvidék Galériában (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.).