Magyar leiras:

Múzsák lázadása II.
Ikonikus női karakterek | Frida Kahlo és Tamara Lempicka
Előadás-sorozat női művészekről és nőművészekről

Ezt az előadást akár Madonna is szponzorálhatná, ugyanis a 20. század első felének két meghatározó női karakterének a képei Madonna gyűjteményében is meghatározó helyet foglalnak el. A két ikonikus művész a nem szakmabeliek számára is jól ismert, ugyanakkor két igen különböző karakter, a világnak más-más szegmense érdekli őket, s a női szerepeket is egészen másképp képzelik el.

Tamara Lempicka (1898–1980) lengyel emigráns festő, már a korában is nagyon népszerű volt, s számos hollywoodi csillag kedvence napjainkban is. Kubista hatásokkal indulva az art déco mestere lett. Első korszakában főképp portrékat készített, melyeken a nagypolgárság és az arisztokrácia rangos képviselői, illetve az előkelő szalonok világa jelenik meg.

Frida Kahlo (1907–1954) mexikói festőművésznő, a 20. századi Mexikó egyik legemblematikusabb alakja. Művészetének központjában a személyes élményei állnak. Bár az első képei, portréi az európai festészet hagyományait követik, Kahlo későbbi művészetére, színvilágára, jelképrendszerére a mexikói művészet, a hagyományok és a prekolumbián kultúra hatott erősen. Festményvízói nyomán sokan Kahlót szürrealistának tekintik, de ő elzárkózott ettől.

Mindkét életmű érdekesebb annál, ahogy első pillantásra tűnik, mindketten tudatosan alakították a róluk kialakuló képet.

Előadó: Dr. Bordács Andrea esztéta, az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszékének tanszékvezető docense

Időpont: 2023. május 25. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

Képek // Nickolas Muray: Frida Kahlo a fehér padon (részlet), 1939 (https://www.artsy.net/artwork/nickolas-muray-frida-kahlo-on-white-bench-new-york-2nd-edition-1)

Tamara de Lempicka: Önarckép zöld Bugattiban, 1928; olaj, fatábla, 35 × 27 cm; magángyűjtemény (https://magazine.artland.com/female-iconoclasts-tamara-de-lempicka/)