Magyar leiras:

Imprint City / Lenyomat város

GÁSPÁR György képzőművész kiállítása

2022. április 8. – május 7.

Gáspár György (Viltin Galéria) Ferenczy Noémi-díjas képzőművész a szobrászat területén, üveggel dolgozik, merészen kísérletezik a tradicionális hazai üvegformálástól eltérő eljárásokkal, a casting technikától kezdve egészen az üveglapok laminálására és precíz tömbbé alakítására épülő módszerekig. Tudatos, tervezői egyéniség, fontos számára az alkotófolyamatokat megelőző kutatói tevékenység, valamint a sorozatban, programadásban való gondolkodás.

Az Imprint City című kiállításon a művészt foglalkoztató múltbéli és utópikus terek keverednek. Gáspár György indusztriális hangulatú, de mégis funkciómentes architektúrákból indul ki, és meséli el személyes történeteit. Legújabb alkotásai esetében az előzetes, építészeti rajzokra emlékeztető vázlatok alapján, festett üveglapokon, vonalzó mentén kapar ki geometrikus absztrakt szerkezeteket, vonalhálókat, saját konstrukciójú rendszereket, majd ezeket a vonalazott üveglapokat rendezi, ragasztja egymás alá és fölé, fény-árnyék hatásokban és térbeliségben is izgalmas viszonyokat hozva létre.

A layerek szerinti gondolkodás és azok egy felületté alakítása, a rácsszerkezetek pontos, precíz kijelölése, a dekonstrukciós elv szem előtt tartása, valamint a domború üvegen belül használt vagy üveglapokon kialakított szerkezetekkel, rácsrendszerekkel és azok végtelen olvasatával való illúziókeltés jellemzik művészetét.

A Hegyvidék Galériában megrendezett kiállításon Gáspár György szobrai mellett először láthatóak a képzőművész plasztikákhoz kapcsolódó papírmunkái, egyedi rajzai is.

Kiállításmegnyitó: 2022. április 8. (péntek) 18:00
A kiállítást megnyitja: Kosinsky Richárd művészettörténész

Beszélgetés Ferkai András építésszel, a MOME professor emeritusával és Gáspár György képzőművésszel:
2022. április 13. (szerda) 18:00

Családi alkotósarok: 2022. április 23. (szombat) 10:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A kiállításmegnyitón való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/Stzzd3bsGntVR1oa8

A beszélgetésen való részvétel, valamint a kiállítás megtekintése regisztrációs jegy (200 Ft) megvásárlásával lehetséges 2022. április 9-től május 7-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában.

A Családi alkotósarok című programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött az info@hegyvidekgaleria.hu e-mail címen vagy a +36 1 225-7160-as telefonszámon.

Kép // Gáspár György: External (részlet), 2022

Tárlatfotók: Egressy Orsolya Ⓒ MOM Kulturális Központ – Hegyvidék Galéria