Magyar leiras:

Imaginációs gyakorlatok

MAYER Éva képzőművész kiállítása

2023. szeptember 7–30.

A tárlat a kiállító művész körülbelül öt évvel ezelőtt elkezdett grafika-installációinak, grafikai sorozatainak a folytatása és továbbgondolása. A korábbi és a legfrissebb alkotásokból válogató kiállítás olyan témákat jár körbe, amelyek a hittel, a magánszférával és a nyilvánossággal, a belső, személyes értékekkel, valamint a kollektív, társadalmi normák és az egyénre nehezedő elvárások közt feszülő ellentmondásos viszonyrendszerrel, a személyes traumákkal és a társadalmi szinten tabunak számító kérdésekkel foglalkoznak.

Mayer Éva munkáinak és személyes tapasztalatainak középpontjában évek óta a remény, az elfogadás és az elengedés, a gondviselés, valamint a gondoskodás vágyának kérdéskörei állnak; az anyaságot, a gyermekre várakozást és annak hiányát, valamint az ebből fakadóan átélt traumatizált helyzeteket dolgozza fel alkotásaiban, egy általa kifejlesztett, egyedi grafikai és festészeti technikával. Különleges, kísérleti grafikái üveg- és akvarell anyagok, illetve különböző szkennelési, előhívási és 3D-s modellezési technikák kombinációjából jönnek létre. Személyes tapasztalatait, traumáit univerzális szintre emeli, egyrészt vizuális eszközökkel, másrészt a sors- és nőtársakkal folytatott beszélgetések során, valamint gyermektelen és gyermekes anyáktól anonim kérdőív alapján összegyűjtött szöveges történetekkel, babaváró imákkal.

Művei, többek között méhsejt-motívumú alapformáival, komplex szimbólumrendszerükkel, a mikro- és makrovilágból kölcsönzött elemeivel a termékenység, a rend és rendetlenség, a pusztulás és tisztulás, a hit és remény, az elfogadás és elengedés, a dolgok helyre rakásának és megértésének kérdéseit vetik fel, de a növekedésre és a sikeres fogantatásra is utalnak. A kiállított munkák lényegében egy imaginációs gyakorlat részei, melynek során az alkotó belső gyógyító képeken keresztül jeleníti meg korábbi emlékeit, valamint jövőbeli vágyait, segítve azok megvalósulását.

//

MAYER Éva (1983) Pozsonyban született, Somorján és Budapesten él és alkot. Tanulmányait 2008-ban fejezte be a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika és vizuális nevelőtanár szakán. 2018-ban doktori fokozatot szerzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában. 2013-ban szakmai munkája elismeréseként Munkácsy-díjjal tüntették ki. Kiállításai révén rendszeresen szerepel különböző szlovákiai, magyarországi és külföldi fórumokon. Emellett kultúraszervezőként is tevékenykedik, több kurátori projekt is kötődik nevéhez. A 2011 óta működő DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep ötletgazdája és főszervezője. 2014 óta egyetemeken oktat, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem média design tanszék főiskolai docense.

Munkáiban évek óta foglalkozik az aktuális társadalmi-, szociális, szociológiai problémákkal, melyek szorosan összefonódnak a személyes életében megtapasztalt élményeivel. Gyakran olyan tabu témákat feszeget, mint a betegség, társadalmi-kisebbségi konfliktusok, az előítéletesség problematikája, a migráció vagy az elmúlás, a gyászfeldolgozás, illetve a hittel és vallással kapcsolatos kérdéskörök gondolatisága. Az egyén és a társadalom viszonya, a közép-európai identitás mibenléte foglalkoztatja. Munkáinak személyes hangvételű mondanivalóját a kollektív tudat bevonásával egyetemes érvényűvé formálja. Foglalkoztatja a grafika „térgrafikává” való alakítása, grafika-installációi gyakran helyspecifikusak és meghatározó, szerves részét képezik a térnek. Műveit gyakran szakrális terekbe helyezi, ahol szokatlan párosításként, egymást jól kiegészítve működik a köznapiság és a szakralitás. Az installációk mellé gyakran hangot és mozgóképet is párosít.

A kiállítás az Ars Sacra Fesztivál hivatalos programjának része.

Kiállításmegnyitó: 2023. szeptember 7. (csütörtök) 18:00

Köszöntőt mond: Fonti Krisztina alpolgármester

A kiállítást megnyitja: Révész Emese művészettörténész

Zene: Bettika Trió

//

Mayer Éva képzőművész tárlatvezetése:
2023. szeptember 14. (csütörtök) 18:00

Utazás a Belső Gyermekhez imagináció Elekes-Czaga Orsolya klinikai szakpszichológussal:
2023. szeptember 21. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A kiállításmegnyitón való részvétel és a kiállítás megtekintése díjtalan.
A kísérőprogramokon való részvétel 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak 200 Ft. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményekre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

A tárlat megtekinthető 2023. szeptember 8-tól szeptember 30-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

Kép //
Mayer Éva: Továbbított üzenet X. (részlet), 2022; egyedi vegyes technika, giclée nyomat, 59 × 154 cm