Magyar leiras:

Vasművek

Fémes inspirációk a kecskeméti K-ARTS Művészeti Gyűjteményből

2023. október 5–28.

A KÉSZ Csoport több évtizede a kultúra és művészet elkötelezett támogatója. 2017-ben hívta életre a K-ARTS Művészeti Alapítványt, amelynek küldetése az acél és egyéb indusztriális alapanyagokkal dolgozó hazai kortárs képzőművészet népszerűsítése Magyarországon és külföldön egyaránt.

Az alapítvány napjainkra jelentős kortárs képzőművészeti és iparművészeti gyűjteményt hozott létre, amely jelenleg több mint 500 műalkotást foglal magába. Ez a folyamatosan fejlődő kortárs kollekció elsődlegesen fémszobrokból, installációkból, valamint grafikákból, fotókból és festményekből áll, amelyből rendszeresen állítanak ki műveket tárlatokon, rendezvényeken.

A K-ARTS Művészeti Alapítvány műveik létrehozásában, kiállítások szervezésében segíti az alkotókat. Mentortevékenységének legfontosabb eleme a kecskeméti KÉSZ Ipari és Innovációs Park területén 2004 óta működő fémművészeti alkotótábor. Az Izsáki úton lévő hatalmas ipartelepen zajló Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion (KASZ+) Magyarország egyik legjelentősebb nemzetközi művésztelepe, mely idén ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. Ez az indusztriális környezet különleges inspirációt kínál az alkotók számára, ahol a művészek ipari eszközök bevonásával készíthetik el műveiket, üzemi technológiák állnak rendelkezésükre, ráadásul a műszaki eszközpark kivételes lehetőségeket nyújt az innovatív gondolatok, az egyedi műtárgyak létrehozása számára. A KASZ alkotóműhelye hidat képez a fémszobrászat és a képzőművészet többi ága között.

Az alkotótelep környezettudatossági, fenntarthatósági szempontból is példamutató, hiszen a műtárgyak jelentős része az újrafelhasználás jegyében készül, több esetben hulladék acél, fémelemek újraértelmezésével, feldolgozásával.

A Hegyvidék Galéria ebből az egyedülálló és sokrétű vállalati magángyűjteményből, a K-ARTS Művészeti Alapítvány tulajdonában lévő műtárgyakból mutat be egy válogatást, folytatva azt a kezdeményezését, hogy felhívja a figyelmet a jelentős hazai privát kollekciókra, hiszen a közgyűjtemények mellett a magánszféra is jelentős szerepet vállal a kultúraközvetítésben.

Kiállító művészek:
BALÁZS Péter / BARABÁS Márton / CSEKE Szilárd / DOBÓ Bianka / DÓRA Emese / DRABIK István / EPERJESI Ágnes / GERLE Margit / Jóna GUDVARDARDÓTTIR / GYURCSOVICS Mihály Ágoston / KAZI Roland / MAJOROS Áron Zsolt / MAJOROS Gyula / MÁTYÁSI Péter / OROSZ István / PÁL Katja / SZABÓ Ádám / SZIRMAI Nóra / TETTAMANTI Béla

Kiállításmegnyitó:
2023. október 5. (csütörtök) 18:00

Köszöntőt mond:
Árvai István, a K-ARTS Művészeti Alapítvány kurátora, művészeti vezetője

A kiállítást megnyitja:
Árvai-Józsa Kitty művészettörténész

Zene:
Majorka07

//

Tárlatvezetés Árvai Istvánnal, a K-ARTS Művészeti Alapítvány kurátorával, művészeti vezetőjével:
2023. október 24. (kedd) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A kiállításmegnyitón való részvétel és a kiállítás megtekintése díjtalan.
A tárlatvezetésen való részvétel 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak 200 Ft. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményekre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

A tárlat megtekinthető 2023. október 6-tól október 28-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

Kép // Dobó Bianka: Éghajlati jelenségek II. (részlet), 2021; acéllemez relief hímzéssel, 45×35,5×2,7 cm; K-ARTS Művészeti Alapítvány