Magyar leiras:

Vonalról vonalra
– grafikai kalandozások

2022. október 7–29.

A kiállításon a tavaly elhunyt Gyulai Líviusz (1937–2021), Léstyán Csaba, Pató Károly, Siklódy Ferenc és Szepessy Béla grafikusművészek sokszorosító grafikai eljárással készült munkáiból, elsősorban linómetszeteiből és mezzotinto eljárással készült nyomataiból kerül bemutatásra egy válogatás.

Gyulai Líviusz és Szepessy Béla linómetszeteinek bonyolult, aprólékosan kidolgozott, részletgazdag képi megoldásai időutazásra hívnak térben és időben, régmúlt korokba, a történelem, az elbeszélt vagy írott emlékezet, irodalom és a képzelet világába invitálnak, egészen a középkortól a barokkon és a rokokón át a 19. századon keresztül a 20. századig, a különböző korszakok művészeti törekvéseit, stílusjegyeit is alkalmazva alkotásaikon. A morális tanítások, szakrális tartalmak, gondolatok mellett, egyfajta ellenponként, Gyulai Líviusz műveinek az erotikus és pajzán tematika, idill is gyakran visszatérő eleme.

Léstyán Csaba borzolással létrehozott grafikái is utalnak bizonyos korokra, korszakokra, néhány alkotása művészettörténeti parafrázisként közvetít új gondolatokat. Művészete filozofikusabb, a különböző szimbólumok, motívumok mélyebb, elvontabb tartalmakat hordoznak. Műveiben sokszor az elmúlás kérdésével foglalkozik.

Mindannyian igazi kalandorok, vándorok, akik a szellemi és fizikai utazásaik során gyűjtött élményeket, tapasztalatokat és sokszor magát a tájképi látványt rögzítik a nyomódúcra. Pató Károly és Siklódy Ferenc az irodalmi és történelmi inspirációk mellett közvetlen környezetüket is megfigyelik, feldolgozzák, sokszor tájképi, természeti részleteket, hangulatokat megörökítve. Visszatérő elem több alkotónál a tükröződés, a tükröződő felületek ábrázolása, valamint átvitt értelemben a valóság és a tükörkép/látszat ellenpontjának problémája és az ezzel való képi játék.

Kiállító művészek:
GYULAI Líviusz (1937–2021) • LÉSTYÁN Csaba • PATÓ Károly • SIKLÓDY Ferenc • SZEPESSY Béla

Kiállításmegnyitó: 2022. október 7. (péntek) 18:00

A kiállítást megnyitja:
Dr. Habil. Révész Emese, PhD, művészettörténész,
az ELTE BTK Művészettörténeti Intézet tanszékvezető docense

Közreműködik:
Szentimrei Noémi hegedűművész, a Solti György Zeneiskola művésztanára

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A kiállításmegnyitón való részvétel ingyenes.
A kiállítás megtekintése regisztrációs jegy (200 Ft) megvásárlásával lehetséges 2022. október 8-tól október 29-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Hegyvidék Kártyával ingyenes.

Kép // Siklódy Ferenc: Fészek, 2022; linómetszet, papír, 70×100 cm