Magyar leiras:

A kultúra melegít // Művészettörténeti előadás

Kmetty János művészete a két világháború között

Kmetty János (1889–1975) a modern magyar művészet egyik legmeghatározóbb alakja volt. Munkássága lényegében az 1910-es évektől egészen az 1970-es évekig ívelt. Szobotka Imre mellett a kubizmus egyik hazai képviselőjeként tartják számon. Művészetére a reneszánsz mesterek, valamint Cézanne szellemisége is nagy hatással volt. Végig a természeti látványból indult ki, tárgyait nem formálta át absztrakt jelekké, a nonfigurativitás nem jelentett számára utat.

Kmetty János pályája az 1910-es években stílusban a Nyolcak festészetéhez kapcsolódva kezdődött, aktok, tájképek, önarcképek, sokalakos szimbolikus, mitologikus-biblikus kompozíciók sorával, amelyeken a cézanne-i és kubisztikus formanyelv expresszív hangvétellel párosult. Ezt követően rövid ideig az aktivisták táborát erősítette, majd az 1920-as évektől fő témái a csendéletek, tájképek és önarcképek, portrék lettek, amelyeken szintén Cézanne és a kubista festők, elsősorban Braque hatását érezhetjük. Színei kivilágosodtak, és az 1930 körül készült művein megjelent egyfajta dekorativitás is, amely az 1930-as évek második felében feloldódni látszott, majd az 1950-es évektől újra egy szerkezetes, konstruktívabb vonal irányába haladt. Kallós Judit, előadásában a két világháború közti időszak művészeti eredményeivel foglalkozik, összefoglalja mindazokat a jelenségeket és változásokat, amelyek 1924 és 1945 között jellemezték Kmetty János munkásságát, akinek személye és festészete a két világháború közötti magyar művészetben meghatározó jelentőségű volt.

Előadó: Kallós Judit művészettörténész, a Hegyvidék Galéria művészeti vezetője

Időpont: 2023. február 14. (kedd) 11:00

Helyszín: Hegyvidéki Kulturális Szalon – Nemes Nagy Ágnes Terem, 1124 Budapest, Törpe utca 2.

A programon való részvétel ingyenes.

Kép // Kmetty János: Csendélet, 1924; olaj, karton, 48,5 × 42,5 cm; Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, ltsz.: 70.38T (https://mng.hu/mutargyak/csendelet-62/)

_______________________________________________________

A kultúra melegít

A Hegyvidéki Önkormányzat 2023. január 9-től március 31-ig minden hétköznap 9 és 16 óra között két helyszínen nyit nappali közösségi teret: a Hegyvidéki Kulturális Szalon (1124 Budapest, Törpe u. 2.) és a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont (1121 Budapest, Zugligeti út. 64.) hétfőtől péntekig különféle díjtalan társasági programmal, előadásokkal, kreatív foglalkozásokkal és családi rendezvényekkel, valamint a nyitvatartási időben teával várja a látogatókat (bring-your-own-cup // Hozd-a-saját-bögréd! // kérjük a résztvevőket, hogy mindenki hozzon saját csészét, bögrét).

A programokról, tematikus napokról bővebb információ a https://kulturalisszalon.hu/ és a https://lovasut.hu/ weboldalon található, valamint a +36 70 908 4105-ös telefonszámon elérhető munkatársak segítenek az érdeklődőknek.