Magyar leiras:

Komolyan ilyen könnyű?

NAGY Gabriella festőművész kiállítása

2022. szeptember 8. – október 1.

Nagy Gabriella festőművész kiállításának motívumbeli középpontjában a Prédikálószékről elénk táruló, folyamatosan változó táj, a Dunakanyar látképe áll, amely egyrészt szimbólumként értelmezhető, másrészt kulissza szerepe van, hátteret biztosítva mindannak, ami előtte látható. A festőművészt a kilátóban tapasztalt első élménye óta foglalkoztatta a látvány megragadása, de az elmúlt körülbelül egy évben valósultak meg a tárlaton látható festmények, tájképek és csendéletek. A képek között ismétlődő motívumok egy hálózatot rajzolnak ki, többszöri megfestésükkel a művész a valóságban is előforduló déjà vu jelenségre utal. Mindegyik festmény önállóan is értelmezhető, de a kiállítás egyben alkot egy egészet.

Nagy Gabriella valóságosnak tűnő tájképei és csendéletei a webkamerák képeinek és saját fotóinak felhasználásával szerkesztett fikciók. A művész egyik kedvelt motívuma a tükröződő vízfelület – a „valóság” értelmezésének erőteljes vizuális jelképeként – az általunk realitásnak gondolt környezet, tér illuzórikus voltának lehetőségét villantja fel. A természetben felbukkanó, sokszor visszatérő motívumok (toll, éjjelilepke, méh) szintén szimbolikus jelentést hordoznak, megjelenésük nem véletlenszerű, figyelemfelhívó, üzenetet hordozó szerepük van (könnyedség, átalakulás, felszabadulás). Nagy Gabriella a látottból, a fizikai szinten tapasztaltból kiindulva tágabb értelemben a tudatalatti működését vizsgálja, azt, hogy milyen képekkel üzen, és mindez hogyan értelmezhető a tudatos elme számára.

A kilátó rögzített nézőpontja a megismerés nézőpontjának egyedi voltára, munkáinak személyes jellegére, míg a magasabb perspektíva a megfigyelés szélesebb, könnyedebb síkjára utal. A kiállítás címe egyszerre vonatkozhat egy klasszikus festészeti problémára – az alkotás közbeni figyelem, komoly koncentráció könnyed, flow-élményszerű állapottá alakulására, a könnyed ecsetkezelésre – és egy pszichológiai helyzetre. Nagy Gabriella műveivel művészettörténeti parafrázisokat is idéz, tisztelegve Caspar David Friedrich és Pieter Bruegel munkássága előtt, illetve motívumaikat átértelmezve további jelentésrétegekkel gazdagítva festményeit.

Kiállításmegnyitó:
2022. szeptember 8. (csütörtök) 18:00

A kiállítást megnyitja:
Muladi Brigitta művészettörténész – Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre

Artist Talk – Topor Tünde beszélget Nagy Gabriellával:
2022. szeptember 22. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A kiállításmegnyitón való részvétel díjtalan.
A kiállítás megtekintése és a beszélgetésen való részvétel regisztrációs jegy (200 Ft) megvásárlásával lehetséges. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Hegyvidék Kártyával ingyenes.
A kiállítás megtekinthető 2022. szeptember 9-től október 1-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

_______________________

Nagy Gabriella festőművész 1968-ban született Debrecenben, Budapesten él. Folyamatosan megújuló, mégis következetesen építkező, karakteres festészeti tevékenységet folytat, melyet jelentős egyéni kiállítások, közgyűjteményi vásárlások és szakmai díjak jelölnek.

1991–1996 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol a diploma megszerzése után két évig mesterképzésen vett részt. A festészet hagyományos olaj-vászon technikájával dolgozik pályakezdése óta. A figuratív festészetet területén alkot, a valóság illuzórikus ábrázolása érdekli, a finoman abszurd és a valóságot megkérdőjelező szürreális elemeket vegyíti vásznain a klasszikus realista ábrázolás segítségével.

Fiatalon elnyerte a STRABAG Festészeti Díjat, 2005-ben pedig a Budapest Galéria lisszaboni ösztöndíját. A Festészeti Díj elnyerése után többször állított ki a Várfok Galériában. Művei megtalálhatók a STRABAG, a Magyar Nemzeti Galéria, a debreceni Déri Múzeum gyűjteményeiben és számos magángyűjtőnél. Egy jelentős kortárs magángyűjteményeket bemutató kiállítás, az „Art Fanatics” alkalmából szerepelt a Műcsarnokban 2010-ben. 2017-ben önálló kiállítása volt a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban Debrecenben. 2018-ban önálló teremben állított ki a „Kilenc műteremből” című kiállításon a Műcsarnokban.

Kép // Nagy Gabriella: Déja vu, 2022; olaj,vászon 135 × 140 cm

Tárlatfotók: Egressy Orsolya Ⓒ MOM Kulturális Központ – Hegyvidék Galéria