Magyar leiras:

CICC! – Kurátori tárlatvezetés a kiállító művészekkel | Nemzetközi Macskanap

A Nemzetközi Macskanap alkalmából a „CICC!” című kiállításhoz kapcsolódóan Kallós Judit művészettörténész, a tárlat kurátora és a kiállító művészek mesélnek a bemutatott alkotásokról, az alkotók macskákhoz fűződő viszonyáról és a négylábú házi kedvenceink művészettörténetben elfoglalt helyéről, az ókori Egyiptomtól egészen a kortárs művészetekig.

Időpont: 2023. augusztus 8. (kedd) 17:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A tárlatvezetésen való részvétel 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak 200 Ft. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

___________

CICC!

2023. július 6. – augusztus 18.

A macskák különleges személyisége évezredek óta vonzza az emberiséget, inspirálva a képzőművészeket is. Az ókori Egyiptomban úgy tekintettek az állatokra, mint isteneik megnyilvánulásaira. A macskákat előnyös társnak, háziállatnak tartották, akiknek a mumifikált testét is a sírba helyezték, hogy a kapcsolat velük a túlvilágon is folytatódjon. Egyes macskát megjelenítő szobrokat fogadalmi ajándéknak szántak, de más ábrázolásokon a cicákkal való mindennapi élet elevenedett meg. Az egyiptomi hitrendszer alapján a macskát védelmezőként is tisztelték, valamint a termékenység szimbóluma is volt.

A kora középkorban továbbra is nagy becsben tartották a macskákat, hiszen a termésre veszélyes rágcsálók elszaporodásának megakadályozásában nagy szerepük volt. Az érett középkori Európában azonban már sokan ártó lényt láttak, ördögi lelkeket sejtettek bennük, a boszorkányokkal és eretnekekkel kapcsolták össze őket. A kor képzőművészetében, főként a kódexek lapjain furcsa, groteszk, olykor humoros és talányos macskaábrázolásokkal találkozhatunk. Maga a cica téma és a motívum az évszázadok során egyre változatosabb formában került feldolgozásra, valamint további jelentésrétegekkel gazdagodott.

A Hegyvidék Galéria kiállítása a legfrissebb kortárs alkotásokon keresztül kívánja bemutatni, hogy milyen sokrétűen, többféle értelmezésben és stílusban lehetséges a macskákat ábrázolni, sokszor jelenkorunk problémáira reflektálva, aktuális kérdéseket felvetve, vagy a személyes kapcsolódásokat, élményeket feldolgozva bársonytalpú kedvenceinkkel.

A kiállítás kurátora: Kallós Judit művészettörténész

Kiállító művészek:

BENCS Dániel / DEMCSÁK Dóra Vanda / DOMOKOS Ágnes / ELEKES Károly / GALLAI Judit Ágnes / KIRÁLY Gábor / MAROS Lili / NAGY Gabriella / NEMES Anna / NYÁRI Flóra / ÓDOR Bence István / ORR Máté / RABÓCZKY Judit Rita / SIPOS Lilla Judit / SZALAY Péter / TAYLER Patrick / TÖTTÖS Kata / VEREBICS Ágnes / WAHORN András

A tárlat megtekinthető 2023. július 7-től augusztus 18-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

Kép // Nemes Anna: Bambino Cat, 2018; akril, vászon, 50 × 50 cm; magántulajdon / a Várfok Galéria jóvoltából