Magyar leiras:

Mayer Éva képzőművész tárlatvezetése
„Imaginációs gyakorlatok” című kiállításán

Mayer Éva képzőművész „Imaginációs gyakorlatok” című kiállításán lehetőség lesz találkozni a kiállító művésszel és egy tárlatvezetés során megismerni a tárlaton látható alkotásokat, valamint beszélgetni az általuk felvetett kérdésekről, problémákról, személyes tapasztalatokról.

Időpont: 2023. szeptember 14. (csütörtök) 18:00

A tárlatvezetést tartja: Mayer Éva képzőművész

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A programokon való részvétel 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak 200 Ft. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményekre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

//

Imaginációs gyakorlatok

MAYER Éva képzőművész kiállítása

2023. szeptember 7–30.

A tárlat a kiállító művész körülbelül öt évvel ezelőtt elkezdett grafika-installációinak, grafikai sorozatainak a folytatása. A korábbi és a legfrissebb alkotásokból válogatott kiállítás olyan témákat jár körbe, amelyek a hittel, a magánszférával és a nyilvánossággal, a belső, személyes értékekkel, valamint a kollektív, társadalmi normák és az egyénre nehezedő elvárások közt feszülő ellentmondásos viszonyrendszerrel, a személyes traumákkal és a társadalmi szinten tabunak számító kérdésekkel kapcsolatosak.

Mayer Éva munkáinak és személyes megéléseinek középpontjában évek óta a remény, az elfogadás és az elengedés, az isteni gondviselés, valamint a gondoskodás vágyának kérdéskörei állnak; az anyaságot, a gyermekre várakozást és annak hiányát, valamint az ezzel járó traumatizált helyzeteket dolgozza fel alkotásaiban, egy általa kifejlesztett, egyedi grafikai technikával. Különleges, kísérleti grafikái üveg- és akvarell anyagok, illetve különböző szkennelési, előhívási és 3D-s modellezési technikák kombinációjából jönnek létre. Személyes tapasztalatait, traumáit univerzális szintre emeli, egyrészt vizuális eszközökkel, másrészt szöveges elemekkel: a sors- és nőtársakkal folytatott beszélgetések során összegyűjtött szövegekkel, gyermektelen és gyermekes anyáktól anonim kérdőív alapján összegyűjtött babaváró imákkal.

Művei, többek között méhsejt-motívumú alapformáival, komplex szimbólumrendszerükkel, a mikro- és makrovilágból kölcsönzött elemeivel a termékenység, a rend és rendetlenség, a pusztulás és tisztulás, a hit és remény, az elfogadás és elengedés, a dolgok helyre rakásának és megértésének kérdéseit vetik fel, de a növekedésre és a sikeres fogantatásra is utalnak. A kiállított munkák lényegében egy imaginációs gyakorlat részei, melynek során az alkotó belső gyógyító képeken keresztül jeleníti meg fiktív jövőbeli történeteit vagy korábbi emlékeit a vágyak megvalósulásáért.

A kiállítás az Ars Sacra Fesztivál hivatalos programjának része.

A tárlat megtekinthető 2023. szeptember 8-tól szeptember 30-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

Kép //
Mayer Éva: Terra incognita XVII., 2021; egyedi vegyes technika, 58 × 67 cm