Magyar leiras:
Tisztelt Látogatóink!

A Kormány 484/2020. (XI.10.) Korm.rendelete alapján a MOMkultban és tagintézményeiben, így a Hegyvidék Galériában is, 2020. november 11-től határozatlan ideig rendezvénytilalom lép életbe.

Az erre az időszakra meghirdetett programok nem lesznek megtartva, a MOHOLY-NAGY 125 című kiállítás személyesen nem látogatható, a Galéria ZÁRVA tart.

Érdemes azonban követni minket közösségi oldalainkon (https://www.facebook.com/hegyvidekgaleriahttps://www.instagram.com/hegyvidekgaleria/), amelyeken keresztül, online formában ismerhetik meg a kiállításon bemutatott alkotásokat.


 

Moholy-Nagy 125

2020. november 10. – 2021. február 5.

Tavaly a 100 éves Bauhausra emlékeztünk, idén a legfiatalabb oktatóját, a XX. századi művészet nemzetközi hírű, magyar polihisztorát, Moholy-Nagy Lászlót (1895–1946) ünnepeljük. A Hegyvidék Galériában látható válogatásban a debreceni Antal–Lusztig-gyűjtemény néhány Moholy-fotóján keresztül kapunk ízelítőt a fotográfus Moholy művészetéből, valamint vetítésre kerül a művész néhány filmje is. A kiállítás másik részében kortárs alkotók Moholy-reflexiói láthatók, melyek tisztelgések, és egyben jól érzékeltetik a sokoldalú művész-zseni máig eleven hatását. A kiállítás bővebb változatát Berlinben és Rómában tekinthette meg a közönség 2019-ben és 2020-ban.

A Hegyvidék Galéria év végi tárlatának egyik különlegessége, hogy bemutatásra kerül egy vizsgálat alatt lévő festmény is, melyet a legújabb anyagvizsgálatok alapján a restaurátorok egy része eredeti Moholy-Nagy László alkotásnak tart. A kiállítás látogatói a szakvéleményt is megismerhetik, amely jól mutatja, milyen sokrétű kutatásra van szükség egy-egy műtárgy eredetiségének feltérképezésekor. A gyűjtő kívánsága szerint a festmény kizárólag a kiállításmegnyitón, valamint a tárlathoz kapcsolódó kísérőrendezvényen lesz látható.

Kiállító művészek:
MOHOLY-NAGY László (1895–1946)
HALMI-HORVÁTH István • HOPP-HALÁSZ Károly
KOZÁRI Hilda • KESERÜ Károly
KIGYÓS Borbála • LÉVAY Jenő
George PECK • Sylvia PLACHY
PLESZNIVY Ákos • Lilla von PUTTKAMER
ROZMANN Ágnes • SOMODY Péter
SZEGEDY-MASZÁK Zoltán • TELEK Balázs

Köszönet Antal Péternek, az Antal–Lusztig-gyűjteményben őrzött művek kölcsönzéséért és a kiállító művészeknek, hogy alkotásaik szerepelhetnek a kiállításon.

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.