Magyar leiras:

Minden idők legnagyobb műkincsrablása
Filmvetítés és művészettörténeti előadás

A háborúk sokszor nemcsak a területszerzés eszközei, mindig voltak kulturális céljaik is, a legyőzött fél identitásának megsemmisítése kultúrájának elrablása által. A Hegyvidék Galéria két részes programsorozata a II. világháború alatt a német nemzetszocialista vezérek által elkövetett műkincsrablásokkal, illetve az ellopott műkincsek felkutatásának és visszaszerzésének kalandos útjával foglalkozik. Elsőként a Robert M. Edsel nagysikerű könyvéből készült „Műkincsvadászok” című filmet vetítjük le, mely erről a heroikus küzdelemről szól, bemutatva azokat a szereplőket, akik visszaszerezték az utókor számára az európai művészet legértékesebb alkotásait. A filmvetítést követő héten dr. Kovács Ágnes művészettörténész tart előadást, akinek 2018-ban „A hajlított kalap” címmel jelent meg könyve a témában, kiegészülve a magyar műkincsek – közöttük a magyar királyi korona, az úgynevezett ezüstvonat történetével, amelyeknek elhurcolásáért viszont a Szálasi kormány volt a felelős.

ARTmozi.galéria
Műkincsvadászok (The Monuments Men)
amerikai-német filmdráma | 119 perc | 2014

Rendezte: George Clooney

A II. világháború egyben a világ legnagyobb, legszervezettebb műkincsrablásának a története is. A németek figyelme mindenre kiterjedt, és a meghódított országok gazdagságát is akarták. De ahol rablók vannak, ott zsaruk is kerülnek. Európa még lángokban állt, amikor Roosevelt elnök kiadta a parancsot, hogy küldjenek egy különleges egységet a Birodalomba. A feladatuk: a frontvonalak mögött ragadt műtárgyak visszaszerzése és biztonságos helyre juttatása. És megalakul minden idők legkülönösebb kommandója: hét múzeumigazgató, művészettörténész és kurátor fegyvert és felszerelést kap, hogy ellenséges területen járjon túl a nácik eszén, csempéssze nyugatra, amit bír, és ha lehet, maradjon életben.

12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Időpont: 2023. április 18. (kedd) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

Kép // © 2014 Columbia Pictures Industries, Inc. and Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.