Magyar leiras:

PONTPONTPONT

KÖVES Éva festőművész kiállítása

2023. november 30. – 2024. január 6.

Köves Éva legújabb munkáin a színerő, valamint a sűrűsödés és a ritkulás optikai lehetőségeivel kísérletezik a művész, ahol a festékpigmentek mint részecskék, a fénysugarak pedig mint hullámok jelennek meg a képalkotás praxisában. Hasonlóan a katódsugaras-, vagy LED-televízióhoz, amely a másodperc tört része alatt „szórja” tele színrészecskékkel a képernyő felületét. Köves alkotásai is ilyen képpontokból álló moaréval szolgálnak, melyeket „kvázi”-érzéki úton próbál meg visszakódolni alakzatokká a néző. „Kvázi”, azaz csak „úgyszólván” objektív módon, mivel a visszafordítás műveletéhez csupán elemi vizuális impulzusokat ajánl fel a művész. Pöttyözött képei testetlenek, ahol az egymáshoz fűződő pontok viszonya egyszerre tűnik kaotikusnak és mégis következetes rendbe szerveződőnek. Köves csak a közlés természetét – hangsúlyozva annak markánsan optikus és nem haptikus jellegét – szabja meg, annak tárgyát azonban nem. Kiindulva az olyan vizuális jelenségektől, mint a jelek intenzitása, azok áramlása és túlcsordulása, egészen a vizuális zaj kialakulásáig a „mai” szem „kitettségének”, „igénybevételének” és „strapás” munkájának bemutatására törekszik.

A művész szándéka – ahogy talán az már a fenti fogalmakból is sejthető – nem egyszerűen a 21. századi információs társadalom analóg, illetve digitális képtípusainak hagyományos – például olaj-vászon, akril-papír – műfajokba történő átírása. Köves festői módszere egyben reflexió is, mellyel a tapasztalatszerzés mai kollektív lehetőségeinek természetrajzát „ábrázolja”. Ezek a maguk illékonyságával, a nézőben inkább csak sejtéseket keltő vibráló és örvénylő felületek ugyanis alapjaiban képesek megkérdőjelezni a mai ember és a külvilág kapcsolatát.

Köves munkái maguk is olyan pulzáló, a pillanat töredéke alatt alakot váltani képes formációk, melyek a szem megtévesztésén alapuló 21. századi optikai médiumok működési elvét, illetve az azok által létrehozott illuzórikus kép természetét tükrözik. „A kép nem az, aminek látjuk!” Ennek az alaptörtvénynek a hallgatólagos elfogadásával tekint ma bárki a mobiltelefonra, egy számítógép display-ére, vagy akár a Dűne (2021) háttérképeinek elemeire. A valóság „hiteles” referenciapontjai rég eltűntek a 21. század képtípusainak univerzumából. Ilyen értelemben a valósághoz fűződő kapcsolatunk legalább annyira illékonnyá vált, mint Köves folyamatszerű képinek világa, mely szándékoltan hagyja bizonytalanságban, vég nélkül artikulálódó mozgásban a receptorokat követni igyekvő értelemadást. Talán Köves épp ezért ad olyan összefoglaló- és fogalomszerű címeket egyes festményciklusainak, mint a „Közös dolgaink”, a „Tünet”, a „Káosz”, vagy éppen a „Háború és béke”. Hisz e fogalmak maguk is a tapasztalatszerzés általános, kollektív formái, valamint napjaink „világlátása” között tátongó bizalomvesztés nyugtalanító érzetének jegyeit viselik magukon. (Kaszás Gábor művészettörténész)

A kiállítás a Szikra Képzőművészeti Bemutatóteremmel együttműködve valósult meg.

Kiállításmegnyitó:
2023. november 30. (csütörtök) 18:00

A kiállítást megnyitja:
Gábor György filozófus

A megnyitó kísérőprogramja:
PermutációKöves Éva és Rostás Zoltán együttműködéséből született ruhakollekció bemutatója

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A kiállításmegnyitón való részvétel és a kiállítás megtekintése díjtalan.
A tárlat megtekinthető 2023. december 1-től 2024. január 6-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

Partnerek:
Wéber Pincészet, Villány

Szikra Képzőművészeti Bemutatóterem
1052 Budapest, Vármegye u. 7.
https://szikrabudapest.hu/

Képek //
Köves Éva: Káosz 1., 2023; olaj, vászon, 120 x 180 cm (fotó: Hegyháti Réka)
Köves Éva: Káosz 2., 2023; olaj, vászon, 120 x 180 cm (fotó: Hegyháti Réka)
Köves Éva: Káosz 3., 2023; olaj, vászon, 180 x 120 cm (fotó: Hegyháti Réka)
Köves Éva: Káosz 5., 2023; olaj, vászon, 120 x 180 cm (fotó: Hegyháti Réka)
Köves Éva: Káosz 7., 2023; olaj, vászon, 180 x 120 cm (fotó: Hegyháti Réka)
Köves Éva: Káosz 8., 2023; olaj, vászon, 120 x 180 cm (fotó: Hegyháti Réka)