Magyar leiras:

SOUNDWEAVING | SZIRMAY Zsanett textilművész kiállítása

Cziffra Fesztivál | Hegyvidék Galéria

2024. február 12. – március 13.

A Soundweaving Szirmay Zsanett textilművész interdiszciplináris, integratív projektje, melynek lényege a lyukkártyás-zengőfésűs zenelejátszóra átírt tradicionális textilminta és annak hangi leképzése. A transzformáció során a magyar népi keresztszemes minták, az iszlám szőnyegminták és japán motívumok lézervágott textilekké, a textilmotívumok pedig dallammá alakulnak. A Soundweaving egyszerre hat több érzékszervre és interakcióra invitál. A műfaji határokat feszegető textil- és hanginstalláció négy kontinens dallam- és motívumvilágát jeleníti meg.

A népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző projekt többféle médiumot használ, több síkon kommunikál. Egyként tartozik az analóg és a digitális világhoz, amennyiben a kézzel készült hímzések, szőnyegminták lézervágott minták formájában értelmeződnek át. Ugyanakkor a vizuális világ auditív módon jelenik meg benne, illetve a zene grafikai karaktere jut szerephez a dallamsorok felépítésénél.  A kortárs képzőművészet határterületeit feszegető alkotás egyazon időben jeleníti meg a hagyomány és a technika, valamint a vizualitás és az auditív találkozását. A bináris kódrendszerre megfeleltethető pixelgrafikus átírás Szirmay Zsanett textilművész unikális ötlete. A minták zenei átírását Tárkány-Kovács Bálint és Vikukel Dániel zenész, zeneszerzők alakították egyperces etűdökké.

A Soundweaving első kiadását a keresztszemes motívumok, a projekt második kiadását a Soundweaving Middle East Editiont a Közel-Keleti térség kultúrájának motívumvilágából származó szőnyegminták és építészeti elemek inspirálták. 2018 októberében a Soundweaving 7.0 – Pergamon Edition – a Pergamon Múzeum Staatliche Museen zu Berlin által felkért projekt – a berlini Pergamon Múzeumban került bemutatásra, amely a Múzeum kárpitkollekciójának átirata. A sorozat legújabb kiadása a Soundweaving 8.0 – Japan Edition, melynek textilmintáit a katagami, katazome valamint a kimonók motívumai inspirálták. A lyukszalag mintái között felcsendül a Sakura-Sakura tradicionális japán dal is. 2018-ban a Visegrádi 4-ek országainak népművészeti motívumaiból is született dallam és textilinstalláció. Az így született Soundweaving V4 Edition Prágában, Pozsonyban, Varsóban, Lodz-ban és Budapesten is szerepelt a magyar V4 elnökség kulturális és tudományos programsorozat kapcsán.

A Soundweaving több európai és közel-keleti innovációs és posztdigitális designhetet megjárt alkotás (Vienna Design Week; Dubai Design Week; Lodz Design Week; One Design Week, Plovdiv [Being Post Digital]; Brain Bar Budapest Fesztivál; Bakui Kárpit Konferencia ISAC, Baku, National Museum of Azerbaijan). A projekt a milánói designfesztivál legprogresszívebb alkotásai közé került be. A Silk Treasures azerbaijani kiadás a Victoria & Albert Museum iszlám kárpitgyűjteményének Soundweaving átirata. A Soundweaving immáron nyolc kiadása a Hybridart Management, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, az Ybl Kreatív Ház és a Magyar Külügyminisztérium támogatásával szerepelt Európában, Ázsiában és a Közép-Kelet régióiban.

Soundweaving több nemzetközi múzeum gyűjteményét bővíti, többek között a Pergamon Múzeum, Staatliche Museen zu Berlin, a National Museum of Azerbaijan és a Donauschwäbisches Zentralmuseum Ulm gyűjteményében szerepel.

SZIRMAY Zsanett textiltervező, grafikus, művésztanár

2017-ben végzett a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) textiltervező mester szakán. Rendszeres kiállítója a Magyar Elektrográfiai Társaságnak, melynek 2013-tól tagja. 2014-től a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tagja. 2015-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet képviselte a frankfurti Heimtextil szakvásáron. 2017-ben a Budapest Design Hét keretén belül résztvevője a Smart Design versenynek egy okos kísérleti hangzó jacquard szövettel, melynek fejlesztésén jelenleg is dolgozik.

Kiállításmegnyitó:
2024. február 12. (hétfő) 18:30

Köszöntőt mond:
Fonti Krisztina alpolgármester

A kiállítást megnyitja:
Nagy Zopán fotóművész, költő

Közreműködik:
Vikukel Dániel zeneszerző, zongorista

//

> Tárlatvezetés és workshop Szirmay Zsanett vezetésével:
2024. február 23. (péntek) 18:00

> Családi alkotósarok, workshop Szirmay Zsanett vezetésével:
2024. február 24. (szombat) 10:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A kiállításmegnyitón való részvétel és a kiállítás megtekintése díjtalan.
A kísérőprogramokon való részvétel 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak 200 Ft. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

A tárlat megtekinthető 2024. február 13-tól március 13-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

A Cziffra György Fesztivál és a Hegyvidék Galéria közös szervezésű eseménye.
További információ: hegyvidekgaleria.hu és cziffrafesztival.hu
Támogatók: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kiemelt szponzor: MVM

Fotók //
Enteriőr – Egressy Orsolya © Cziffra György Fesztivál
Műtárgyfotók – Fövényi Sándor