Magyar leiras:

Tárlatvezetés
Vasművek – Fémes inspirációk a kecskeméti K-ARTS Művészeti Gyűjteményből

A „Vasművek – Fémes inspirációk a kecskeméti K-ARTS Művészeti Gyűjteményből” című kiállításhoz kapcsolódóan Árvai István, a K-ARTS Művészeti Alapítvány kurátora, művészeti vezetője, Kallós Judit művészettörténész, és a kiállító művészek mesélnek a bemutatott alkotásokról, valamint a KÉSZ Ipari és Innovációs Park területén működő Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozionról.

Időpont: 2023. október 24. (kedd) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A tárlatvezetésen való részvétel 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak 200 Ft. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező.

//

Vasművek

Fémes inspirációk a kecskeméti K-ARTS Művészeti Gyűjteményből

2023. október 5–28.

A KÉSZ Csoport több évtizede a kultúra és művészet elkötelezett támogatója. 2017-ben hívta életre a K-ARTS Művészeti Alapítványt, amelynek küldetése az acél és egyéb indusztriális alapanyagokkal dolgozó hazai kortárs képzőművészet népszerűsítése Magyarországon és külföldön egyaránt.

Az alapítvány napjainkra jelentős kortárs képzőművészeti és iparművészeti gyűjteményt hozott létre, amely jelenleg több mint 500 műalkotást foglal magába. Ez a folyamatosan fejlődő kortárs kollekció elsődlegesen fémszobrokból, installációkból, valamint grafikákból, fotókból és festményekből áll, amelyből rendszeresen állítanak ki műveket tárlatokon, rendezvényeken.

A K-ARTS Művészeti Alapítvány műveik létrehozásában, kiállítások szervezésében segíti az alkotókat. Mentortevékenységének legfontosabb eleme a kecskeméti KÉSZ Ipari és Innovációs Park területén 2004 óta működő fémművészeti alkotótábor. Az Izsáki úton lévő hatalmas ipartelepen zajló Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion (KASZ+) Magyarország egyik legjelentősebb nemzetközi művésztelepe, mely idén ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. Ez az indusztriális környezet különleges inspirációt kínál az alkotók számára, ahol a művészek ipari eszközök bevonásával készíthetik el műveiket, üzemi technológiák állnak rendelkezésükre, ráadásul a műszaki eszközpark kivételes lehetőségeket nyújt az innovatív gondolatok, az egyedi műtárgyak létrehozása számára. A KASZ alkotóműhelye hidat képez a fémszobrászat és a képzőművészet többi ága között.

Az alkotótelep környezettudatossági, fenntarthatósági szempontból is példamutató, hiszen a műtárgyak jelentős része az újrafelhasználás jegyében készül, több esetben hulladék acél, fémelemek újraértelmezésével, feldolgozásával.

A Hegyvidék Galéria ebből az egyedülálló és sokrétű vállalati magángyűjteményből, a K-ARTS Művészeti Alapítvány tulajdonában lévő műtárgyakból mutat be egy válogatást, folytatva azt a kezdeményezését, hogy felhívja a figyelmet a jelentős hazai privát kollekciókra, hiszen a közgyűjtemények mellett a magánszféra is jelentős szerepet vállal a kultúraközvetítésben.

Kiállító művészek:

BALÁZS Péter / BARABÁS Márton / CSEKE Szilárd / DOBÓ Bianka / DÓRA Emese / DRABIK István / EPERJESI Ágnes / GERLE Margit / Jóna GUDVARDARDÓTTIR / GYURCSOVICS Mihály Ágoston / KAZI Roland / MAJOROS Áron Zsolt / MAJOROS Gyula / MÁTYÁSI Péter / OROSZ István / PÁL Katja / SZABÓ Ádám / SZIRMAI Nóra / TETTAMANTI Béla

A tárlat megtekinthető 2023. október 28-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

Fotó // Sass Judit © MOM Kulturális Központ – Hegyvidék Galéria