Magyar leiras:

Tárlatvezetés és grafikai bemutató | Kallós Judit & Pató Károly

A „Vonalról vonalra – grafikai kalandozások” című kiállításunkhoz kapcsolódóan, a tárlat záró programjaként, a látogatók egy grafikai bemutatóval egybekötött tárlatvezetés során közelebbről is megismerkedhetnek Gyulai Líviusz (1937–2021), Léstyán Csaba, Pató Károly, Siklódy Ferenc és Szepessy Béla alkotásaival, valamint a sokszorosító grafikai eljárások közül a linómetszés technikájával. Kallós Judit művészettörténész, a tárlat kurátora kalauzolja végig az érdeklődőket Pató Károly grafikusművésszel a kiállításban. A beszélgetést követően Pató Károly bevezeti a látogatókat a linómetszet-készítés rejtelmeibe, lehetőséget biztosítva annak kipróbálására is.

Időpont: 2022. október 28. (péntek) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A programon való részvétel regisztrációs jegy (200 Ft) megvásárlásával lehetséges. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Hegyvidék Kártyával ingyenes.

____________________________________________________________________________________

A kiállításon a tavaly elhunyt Gyulai Líviusz (1937–2021), Léstyán Csaba, Pató Károly, Siklódy Ferenc és Szepessy Béla grafikusművészek sokszorosító grafikai eljárással készült munkáiból, elsősorban linómetszeteiből és mezzotinto eljárással készült nyomataiból kerül bemutatásra egy válogatás.

Gyulai Líviusz és Szepessy Béla linómetszeteinek bonyolult, aprólékosan kidolgozott, részletgazdag képi megoldásai időutazásra hívnak térben és időben, régmúlt korokba, a történelem, az elbeszélt vagy írott emlékezet, irodalom és a képzelet világába invitálnak, egészen a középkortól a barokkon és a rokokón át a 19. századon keresztül a 20. századig, a különböző korszakok művészeti törekvéseit, stílusjegyeit is alkalmazva alkotásaikon. A morális tanítások, szakrális tartalmak, gondolatok mellett, egyfajta ellenponként, Gyulai Líviusz műveinek az erotikus és pajzán tematika, idill is gyakran visszatérő eleme.

Léstyán Csaba borzolással létrehozott grafikái is utalnak bizonyos korokra, korszakokra, néhány alkotása művészettörténeti parafrázisként közvetít új gondolatokat. Művészete filozofikusabb, a különböző szimbólumok, motívumok mélyebb, elvontabb tartalmakat hordoznak. Műveiben sokszor az elmúlás kérdésével foglalkozik.

Mindannyian igazi kalandorok, vándorok, akik a szellemi és fizikai utazásaik során gyűjtött élményeket, tapasztalatokat és sokszor magát a tájképi látványt rögzítik a nyomódúcra. Pató Károly és Siklódy Ferenc az irodalmi és történelmi inspirációk mellett közvetlen környezetüket is megfigyelik, feldolgozzák, sokszor tájképi, természeti részleteket, hangulatokat megörökítve. Visszatérő elem több alkotónál a tükröződés, a tükröződő felületek ábrázolása, valamint átvitt értelemben a valóság és a tükörkép/látszat ellenpontjának problémája és az ezzel való képi játék.

Kiállító művészek:
GYULAI Líviusz (1937–2021) • LÉSTYÁN Csaba • PATÓ Károly • SIKLÓDY Ferenc • SZEPESSY Béla

A kiállítás megtekintése regisztrációs jegy (200 Ft) megvásárlásával lehetséges 2022. október 8-tól október 29-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Hegyvidék Kártyával ingyenes.

Fotó: Egressy Orsolya
Ⓒ MOM Kulturális Központ – Hegyvidék Galéria