Magyar leiras:

GÁSPÁR György képzőművész tart tárlatvezetést „Imprint City / Lenyomat város” című kiállításán.
_________________________________________________

Gáspár György (Viltin Galéria) Ferenczy Noémi-díjas képzőművész a szobrászat területén, üveggel dolgozik, merészen kísérletezik a tradicionális hazai üvegformálástól eltérő eljárásokkal, a casting technikától kezdve egészen az üveglapok laminálására és precíz tömbbé alakítására épülő módszerekig. Tudatos, tervezői egyéniség, fontos számára az alkotófolyamatokat megelőző kutatói tevékenység, valamint a sorozatban, programadásban való gondolkodás.

Az Imprint City című kiállításon a művészt foglalkoztató múltbéli és utópikus terek keverednek. Gáspár György indusztriális hangulatú, de mégis funkciómentes architektúrákból indul ki, és meséli el személyes történeteit. Legújabb alkotásai esetében az előzetes, építészeti rajzokra emlékeztető vázlatok alapján, festett üveglapokon, vonalzó mentén kapar ki geometrikus absztrakt szerkezeteket, vonalhálókat, saját konstrukciójú rendszereket, majd ezeket a vonalazott üveglapokat rendezi, ragasztja egymás alá és fölé, fény-árnyék hatásokban és térbeliségben is izgalmas viszonyokat hozva létre.

A layerek szerinti gondolkodás és azok egy felületté alakítása, a rácsszerkezetek pontos, precíz kijelölése, a dekonstrukciós elvet szem előtt tartó gondolkodás, a végtelen szerkezeti játék, valamint a domború üvegen belül használt vagy üveglapokon kialakított szerkezetekkel, rácsrendszerekkel és azok végtelen olvasatával való illúziókeltés jellemzik művészetét.

A Hegyvidék Galériában megrendezett kiállításon Gáspár György szobrai mellett először láthatóak a képzőművész plasztikákhoz kapcsolódó papírmunkái, egyedi rajzai is.

Időpont: 2022. április 28. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A tárlatvezetésen való részvétel, valamint a kiállítás megtekintése regisztrációs jegy (200 Ft) megvásárlásával lehetséges 2022. március 4-től március 30-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában.

Fotó: Egressy Orsolya
Ⓒ MOM Kulturális Központ – Hegyvidék Galéria