Magyar leiras:

RICHTER Sára textilművész tart tárlatvezetést „Akarsz-e meggyógyulni?” című kiállításán.

Jézus a nagyon régóta szenvedő, minden reményét elvesztett beteg embertől kérdezi a Bethesda fürdőnél, mielőtt meggyógyítja, hogy „Akarsz-e meggyógyulni?”. Ez a Szentírásból vett idézet az egyik kiállított alkotás és egyben a tárlat címe is. Richter Sára, a kiállításon bemutatott munkákkal, a gyógyulás lehetőségét keresi, tágabban értelmezve, szélesebb kontextusban vizsgálva, nem csak a testi, fizikai betegségeket figyelembe véve. Test és lélek elválaszthatatlanok – a test gyógyulásához a lélek gyógyulásán át vezet az út.

Korunk bizonytalansággal, szorongással, félelemmel átszőtt életérzésére próbál választ adni, tudomásul véve a fenyegetettség, fájdalom, veszteség, betegség, halál létezését, de mindezeknek a negatív élethelyzeteknek értelmet adva azáltal, hogy a megpróbáltatásokat lehetőségként fogja fel, amelyek segíthetnek a lényegre terelni a figyelmet, közelebb kerülni általuk a lelki változáshoz, „gyógyuláshoz”.

A kiállításon szereplő alkotások nagyrészt az elmúlt másfél évben készültek. A hímzett vagy drótból, vasból varrt, növényekkel nyomtatott, rávarrt tárgyakkal és bibliai idézetekkel kialakított vásznak fontos és mély üzeneteket közvetítenek, többek között az ember viszonyát vizsgálják a körülötte lévő világ változásaihoz, vagy a rossz szokásoktól való szabadulás küzdelmét jelenítik meg. A képek áztatása, rozsdásítása, hipózása és sózása által létrejövő felületek az idő általi rétegződés, romlás, letisztulás és gyógyulás lelki folyamatát mutatják, míg a kezek és a tenyér vonalai, valamint a kézmozdulatok az egyén felelősségét hangsúlyozzák saját életéért, illetve azt a pszichikai folyamatot írják le, míg az aggodalomtól eljut egy nyugalmi állapotig, a lelki békéig. A vásznak térbe helyezése, körbejárhatósága, mind a két oldal és így a kilógó szálak megmutatása, az elvarratlanság és a többnézőpontúság mind a gondolati tartalmat erősítik.

Időpont: 2022. március 17. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A tárlatvezetésen való részvétel, valamint a kiállítás megtekintése regisztrációs jegy (200 Ft) megvásárlásával lehetséges 2022. március 4-től március 30-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában.

Kép // Richter Sára: Jel (részlet), 2021