Magyar leiras:

A kultúra melegít // Művészettörténeti előadás

Tihanyi Lajos (1885–1938) művészete

Tihanyi Lajos a magyar avantgárd egyik kiemelkedő alkotója volt. Nagybányai neós korszakát követően a Nyolcak művészcsoport egyik alapítótagjaként alkotott és állított ki, később pedig csatlakozott az aktivisták köréhez. A Tanácsköztársaságot követően elhagyta az országot, rövid időre Bécsbe, majd Berlinbe költözött, míg végül Párizsban telepedett le.

Itthon készült munkái – tájképek, aktok, portrék és csendéletek – Cézanne, a fauve festők, valamint a kubista mesterek tanulságaiból építkező alkotások. Az emigrációban karakterisztikus grafikai portrésorozatot készített kortárs írókról, művészekről, politikusokról. Ekkor készült festményein fokozatosan eltávolodott a természethű ábrázolástól, képein a szerkezet hangsúlyozása az expresszionizmus stílusjegyeivel párosult. Ez a geometrikus stilizálás a húszas évek második felére elvontabb formai szerkezeteket eredményezett, ami a harmincas évekre nonfiguratív kompozíciókban teljesedett ki. Az előadás a gazdag életmű átfogó bemutatását kísérli meg, röviden ismertetve Tihanyi művészetének különböző korszakait.

Előadó: Kallós Judit művészettörténész, a Hegyvidék Galéria művészeti vezetője

Időpont: 2023. március 14. (kedd) 11:00

Helyszín: Hegyvidéki Kulturális Szalon – Nemes Nagy Ágnes Terem, 1124 Budapest, Törpe utca 2.

A programon való részvétel ingyenes.

Kép // Tihanyi Lajos: Nagy önarckép intérieur (Ablaknál álló férfi) (részlet), 1922; olaj, vászon, 140,5 × 105 cm; ltsz.: 70.180T, Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
(https://mng.hu/mutargyak/nagy-onarckep-interieur-ablaknal-allo-ferfi/)

_______________________________________________________

A kultúra melegít

A Hegyvidéki Önkormányzat 2023. január 9-től március 31-ig minden hétköznap 9 és 16 óra között két helyszínen nyit nappali közösségi teret: a Hegyvidéki Kulturális Szalon (1124 Budapest, Törpe u. 2.) és a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont (1121 Budapest, Zugligeti út. 64.) hétfőtől péntekig különféle díjtalan társasági programmal, előadásokkal, kreatív foglalkozásokkal és családi rendezvényekkel, valamint a nyitvatartási időben teával várja a látogatókat (bring-your-own-cup // Hozd-a-saját-bögréd! // kérjük a résztvevőket, hogy mindenki hozzon saját csészét, bögrét).

A programokról, tematikus napokról bővebb információ a https://kulturalisszalon.hu/ és a https://lovasut.hu/ weboldalon található, valamint a +36 70 908 4105-ös telefonszámon elérhető munkatársak segítenek az érdeklődőknek.